Samlingen

Hvad består Cirkusmuseets samling af?

Cirkusmuseets samling rummer over 110.000 forskellige effekter, heriblandt mange tusinde billeder. Derudover består den af plakater, kostumer, rekvisitter, personlige notesbøger, cirkusprogrammer samt avisudklip. Cirkusmuseets samlinger indeholder materiale fra akrobater, jonglører, domptører, klovne, tryllekunstnere, illusionister, gøglere, knyster, musikere, sangere, skuespillere og dansere. Hovedsageligt fra danske artister og cirkus. Samlingen er den største af sin art i Nordeuropa.

Langt størstedelen af genstandene stammer fra artisten Ølund Barlys store cirkus- og artistsamling, der også har dannet grundlag for skabelsen af Cirkusmuseet. Sidenhen er også tryllekunstneren Truxas samling kommet til, og løbende får museets afleveringer fra både privatpersoner, artister, cirkus og andre museer og arkiver.

Hvad skal jeg gøre, hvis jeg gerne vil donere genstande til museet?

Har du materiale som du ønsker at overdrage til Cirkusmuseet, så hører vi meget gerne fra dig. For at opnå den bedste overdragelse skal der laves en aftale, således at både giver, genstande og museet har de bedst mulige forudsætninger i forbindelse med overdragelsen.

I forbindelse med afleveringer til Cirkusmuseet udfyldes en såkaldt ”indkomstseddel”, der samler oplysninger om genstanden og dens historie. Indkomstsedlen fungerer også som aftale mellem dig som giver og Cirkusmuseet om, hvilke rettigheder museet har i forhold til materialet.

På Cirkusmuseet sætter vi pris på enhver, der betænker museet med materiale fra cirkus- og artistverdenen, men at vi også tillader os muligheden for at sige nej tak til genstande og beretninger. Da museet har en samlingspolitik, der fokuserer på indsamling af relevante genstande til dokumentation og beskrivelse af dansk artist- og cirkushistorie. 

Svarer museet på spørgsmål?

Alle er meget velkommen til, at stille spørgsmål til Cirkusmuseet. Mange privatpersoner bruger museet til at søge informationer om slægtninge, der har optrådt i Cirkus eller på varietéer, mens bl.a. medier og forskere bruger museet til at søge cirkusfaglig ekspertise.

Vi gør, hvad vi kan for at finde svar så hurtigt som muligt. Vi bestræber os på at give et svar indenfor 30 dage. Jo mere information vi kan få om det forespurgte, jo større er chancen for at vi kan bidrage med ny viden og besvare spørgsmålet. Oplys derfor gerne alle kendte informationer i forbindelse med en forespørgsel.

Kræver forespørgslen ekstra arbejde f.eks. i form af et besøg på vores fjernarkiv koster det 260 kr. pr påbegyndt time. Dette arbejde bliver naturligvis ikke iværksat uden spørgerens tilsagn.

Kan jeg besøge museets samling og bibliotek?

Det er muligt at besøge museets omfattende bibliotek med cirkuslitteratur, ligesom det er muligt at bese genstande fra museets samling. Store dele af museet samlinger er placeret på magasin, og derfor kan besigtigelse kun ske ved forudgående aftale. Ved besigtigelse af genstande, der skal findes frem fra fjernmagasin betales 260 kr. pr påbegyndt time for den ekstra arbejdstid, det kræver. 

Hvordan kan jeg kontakte museet ved ønske om ovenstående?

Museets kan kontaktes på info@cirkusmuseet.dk eller på telefon 3649 0030 i hverdage mellem kl. 10-15