Museets Historie
Hvornår åbnede Cirkusmuseet?
Cirkusmuseet åbnede i 2001 i den tidligere kommandantbygning i Avedørelejren. Siden 2004 har museet været drevet af Hvidovre Kommune.
Hvordan startede museet?
Museets grundlag er jongløren og samleren Ølund ”Barly” Jacobsens (1917-1999) store cirkussamling.
Hvordan opstod Barlys samling?
Barly, som var hans artistnavn, var drevet af en stor samlermani. Da han som barn så en jonglør optræde besluttede han sig for, at det ville han også kunne. Han byttede sig til nogle jongleringsrekvisitter og gik i gang. I 1937 fik han sit gennembrud, da han optrådte i talentshowet ”Kunstnerforum” på varieteen National Scala, hvorefter han blev professionel. Igennem sin karriere mødte han naturligvis mange andre artister og impresarier, der godvilligt donerede alt fra fotos til kostumer til ham, da de blev bekendt med, at han var samler. Samlingen bestod til sidst af over 100.000 fotos, plakater, kostumer, rekvisitter m.m. fra cirkusverdenen.
Var Barlys samling kendt?
I 1970´erne medvirkede Barly i et TV-program, der hed ”Cirkusklubben”, hvor han fortalte historier fra sin samling. Det gjorde ham kendt. I 1992 fik han Københavns Amts kulturpris og samme år startede amtet et beskæftigelsesprojekt, der skulle registrere samlingen. Sideløbende opstod foreningen Barlys Venner (i dag Danske Cirkusvenner), der ønskede at skabe opmærksomhed om samlingen. Foreningen var sammen med amtet medvirkende til at samlingen havnede i Hvidovre.
Hvorfor ligger museet i Hvidovre?
Hvidovre Kommune købte i 1999 Avedørelejren, der er en gammel kaserne, for at skabe en ny attraktiv bydel hvor erhverv, kultur, turisme skulle blandes med andels- og ejerlejligheder. Kommunen blev gjort opmærksom på Barlys samling og kunne se et perspektiv i at få den til kommunen og starte et cirkusmuseum. Inden da havde man bl.a. lavet en cirkusfestival for at se potentialerne i cirkus.
Havde man erfaringer med cirkus i Hvidovre?
I Hvidovre var der i forvejen et børne- og ungecirkus, der hed Cirkus Regnbuebørn (i dag Cirkus Arcus), som lavede nogle fine cirkusforestillinger og som var gode til at give børnene succesoplevelser. Derfor kunne kommunen også se en fidus i at få et museum med en aktivitetsdel.
Hvornår åbnede huset til aktiviteterne?
I 2009 kunne vi åbne dørene til Fægtesalen, som er vores hus til cirkusaktiviteter, samt en helt ny permanent udstilling. Det skete takket være tilskud fra Realdania og Arbejdsmarkedets Feriefond.
Vokser Cirkusmuseet stadig?
Museet er stadig i vækst. Der er flere og flere tilbud til vores gæster, og vi modtager løbende genstande, som kan være med til at formidle historien og cirkus, artisteri og gøgl i Danmark.