Viggo Jahn – Danmarks ”Grand old man” fra magiens verden

Af Kenny Quinn

“THE MAN WITH THE BLACK GLOVES”

Et unikt begreb, en ægte legende og et æresmedlem af Magisk Cirkel Danmark. Bedre kendt som ”Manden med de sorte handsker”.

Hvem var Viggo Jahn (15/101907 – 20.07 2004)? Danmarks “Grand Old Man”, der skabte respekt om sig selv og dansk magi, da han i 1949 ved det internationale verdensmesterskab i magi vandt førsteprisen med sit unikke manipulationsakt.

Viggo Jahn blev født i 1907 og var uddannet vinduesdekoratør, men arbejdede kun kort som sådan i perioden fra 1928-1940. Hans interesse for magi blev skabt ved en tilfældighed da én af hans kolleger, en dag viste ham nummeret med ”Billard Kuglerne” og fortalte, at man kunne købe trylleeffekter i Kina & Japanhuset, som på den tid lå i centrum af København. Efter noget tid have Viggo Jahn fået sammensat et mindre nummer, og var blevet medlem af Magisk Cirkel Danmark, hvor han begyndte at optræde som amatør ved forskellige arrangementer.

En onsdag i 1942 deltog Viggo Jahn i en amatørkonkurrence i Holberghaven, hvor han løb af med sejren. Det blev startskuddet til en professionel karriere, som tryllekunstner i klassisk kjole og hvidt, med høj hat og stok. Succesen i Holberghave medførte et professionelt engagement i Tivoli Varietéen, i Glassalen, og derefter kom der rigtig gang i den.

Fra starten ville Viggo være anderledes, og manipulerede med alle tænkelige og utænkelige ting, men ikke med kort og mønter som alle de andre tryllekunstnere. Viggo ville være ét verdensnummer og forsøgte sig med andre rekvisitter, fx. tændstikæsker, øl-åbnere, vifter og meget andet før han fandt frem til fingerbøl, som passede helt perfekt til hans fingre. Der var andre tryllekunstnere som legede og forsøgte sig med fingerbøl, så Viggo søgte en helt anden vinkel på sin ide. Og kom frem til at det måtte være fingerbøl a la Stokkebeslag (STOKKEKNOPPER), som skulle præsenteres fortryllende for hele den internationale underholdningsbranche.

Frem til 1949 optrådte Viggo med andre magiske effekter der vakte en del opsigt, især hos damerne, b.la. ”Den overklippede nylonstrømpe”. Årsagen var at nylonstrømper var meget vanskelige at erhverve sig under 2. verdenskrig og i årene efter. Det skar i alle pigehjerterne, når Viggo klippede de spindelvævstynde herligheder i stykker, men heldigvis blev strømperne hele igen i Viggos magiske hænder.
Viggo var kreativ i efterkrigsårene, hvor han fandt en anden genstand, der var mere eftertragtet at forbløffe med, nemlig en cykelslange. Det blev til tricket ”Den overklippede cykelslange” (med luft i), denne effekt blev til endnu en succes. På en tid var det luksus at købe henholdsvis cykelslanger og nylonstrømper, og derfor virkede trickene selvfølgelig stærkere på publikum.

FISM verdenskongressen i Magi (Fédération Internationale des Sociétés Magiques) blev i 1949 afholdt i Amsterdam. Kongressen er også kendt som verdensmesterskabet i trylleri. Mange af datidens koryfæer fra trylleverdenen deltog, men det var danske Viggo Jahn, der vandt hæderen i form af Grand Prix d’honneur. Efter triumfen i Amsterdam stod hele verden åben og alle store varieteer sendte bud efter ham.
Herefter medvirkede Viggo Jahn i utallige af andre varietéer, kabaretter, cirkus og revy shows over hele verden – bl.a. i Norge, Japan, Indien, Hong Kong, Taiwan, Holland og Schweiz. I perioden 1952-1962 optrådte Viggo i USA og Canada på nogle af den tids største og bedste hoteller og natklubber, og han var med i utallige TV-Shows, bl.a. tre gange hos Ed Sullivan, datiden hotteste TV-talkshow.
Men artister skulle gerne have et ”2. nummer”, det havde Viggo. I de tidlige år af karrieren lavede han et hattenummer sammen med sin norske hustru Gudrun, som han havde mødt i Trondheim. De optrådte sammen under navnet ”Vic & Jane”.

Parret tjente store penge under deres knap 10 år lange ophold i USA, indtil en dag, først i 1960’erne, hvor hele eventyret i showbiz sluttede brat for det elegante artistpar. Gudrun blev syg, og fik diagnosen cancer.  Efter kort tids sygdom tabte hun kampen. Viggo Jahn brugte herefter et enormt beløb af opsparingen, da Gudruns forældre ønskede, at deres datters sidste hvilested skulle blive hjemme i Norge. Dette ønske ville den elskelige Viggo selvfølgelig opfylde hurtigt, men det kunne kun lade sig gøre ved at leje en flyvemaskine. En bekostelig affære, men helt naturligt for den store magiker.

Viggo talte aldrig negativt om kolleger eller andre mennesker. Han var overbevist tilhænger af åndsfilosoffen Martinus humanistiske lære, som han efterlevede fuldt ud, bl.a. som helhjertet vegetar.

Viggo Jahn, optrådte sidste gang med mit unikke manipulations-stokkenummer i 1992 ved Nordisk Magic Kongres i Ålborg, og lagde herefter de sorte handsker på hylden, som én af magiens helt store mestre i en alder af 85 år.
I foråret 1999 overdrog Viggo Jahn alle rettigheder, hemmeligheder og hele sit akt til lommetyven Kenny Quinn.
D. 20. juli 2004, forlod Viggo Jahn denne verden, 96 år gammel, for at indtage en hædersplads i magiens himmel. Viggo, var åndsfrisk til det sidste, og han kunne se tilbage på en enestående karriere.

Viggo Jahn er frem til i dag, den eneste danske tryllekunstner, som har vundet et GRAND PRIX ved FISM.

En lille liste over alle de mange steder Viggo Jahn bla. har optrådt.
China Variete, Stockholm – Sverige (4 gange) 1942 – 1944 – 1950 og 1963
Cabarethallen, Göteborg – Sverige
Cirkus Louis Schmidt – Danmark 1945
Lorry , København – Danmark
Århushallerne, Århus – Danmark
Georgs Palast, Hannover – Tyskland
Hansa Theater, Hamburg – Tyskland 1957
Astoria, Bremen – Tyskland
Cabaret Chez Paul, Bruxelles – Belgien 1962
Casino Kursaal, Lugarno – Schweiz 1972
Holstebro Reyven, Holstebro – Danmark