Truxa

Tryllekunstneren Truxa optrådte det meste af sit liv og blev kendt for en lang række spektakulære numre. Han spændte over en lang række discipliner indenfor trylleriet og var hurtig til, at se mulighederne i at optræde på tv. Han udgav også gør-det-selv bøger til håbefulde tryllekunstnere.

Truxas borgerlige navn var Erik Bang (1919-1996). Han startede som “ganske almindelig” behændig teenager i tryllefaget. Først for kammeraterne hjemme i gaden, siden i spejderforeninger og ved talentkonkurrencer på kroer og i varietéer. I 1937, 18 år gammel, vandt han sin første talentkonkurrence på National Scala.

Truxa blev dog især kendt for sine numre udført sammen med sin kone Gulli (1925-1997). De mest spektakulære numre var bl.a. forudsigelse af avisoverskrifter og næste uges tipskupon, fru Gulli svævende frit i luften – gerne på toppen af en bus eller et højhushotel – og blindkørsel gennem adskillige storbyer.

Truxa blev især kendt for hans tankelæsernummer, hvis succes ikke mindst skyldtes Truxas svenske kone Gulli. Ved udførslen af nummeret blev Gulli placeret på en scene med bind for øjnene, hvorefter Truxa fik en genstand i hånden fra publikum. Gulli kunne herefter gætte, hvad det var for en genstand, hvilken farve den havde og i nogle tilfælde sågar hvem der ejede den. Nummeret blev udført med en række spektakulære variationer, for eksempel kunne Gulli blive placeret på toppen af et højhus, så der var garanti for, at der ikke var visuel kontakt.

Kendskabet til Truxa blev især udbredt ved hjælp af TV. Han udnyttede hurtigt muligheden for at blive eksponeret ad denne vej, og på den led blev han folkeligt kendt. Sammen med hans karisma på scenen var succesen sikret.

Truxas samling

Cirkusmuseet fik i midten af 90’erne overdraget Truxas egen samling af effekter, samlet og benyttet i gennem et helt liv, da han ikke længere kunne optræde på grund af sygdom. Samlingen består af en lang række af hans farverige rekvisitter, der har været brugt til for eksempel at lave den oversavede dame og lignenede. Her alt fra blomster og fjer til guillotiner og sværd, alt sammen brugt i Truxas show. Rekvisitterne er både hjemmelavede og købte.

Samlingen har været udgangspunkt for en særudstilling om Truxas liv og virke som tryllekunstner. I dag kan publikum på Cirkusmuseet bl.a. se Truxa og Gullis tankelæsernummer – og ikke mindst få afsløret en lille flig af nummeret.

Læs mere: Truxa (1969): 20 års tankelæsning. 30 år som professionel artist. 50 års fødselsdag. Eget forlag.